How to: leren voor een toets

How to: leren voor een toets

Gepubliceerd op: dinsdag 4 september 2012

 

 

In de les

De voorbereiding van je toets begint al in de les. Tijdens de les legt je docent namelijk het hoofdstuk uit, geeft die aantekeningen en soms hints over de inhoud van de repetitie. Let er dus op dat je goed oplet in de klas! Dat kan je doen door de volgende punten te doen:

  • Aantekeningen maken: Aantekeningen zijn heel, héél belangrijk in je schoolcarrière. Als je aantekeningen maakt tijdens de uitleg kan je je teksten later weer leren. Ook sla je automatisch zo veel meer op van de uitleg, omdat je wat je hoort ook opschrijft. 
  • Vragen stellen: Als je iets niet snapt is het niet handig om daar mee te blijven zitten. Vraag het meteen aan je docent, want anders kom je waarschijnlijk nooit achter het antwoord. Wees niet bang om dom over te komen in de klas, er waren waarschijnlijk meerderen met jouw vraag, maar die durfden hem niet te stellen.
  • De opdrachten maken en nakijken: Het klinkt misschien wat simpel, maar het komt vaker voor dan je denkt dat leerlingen hun huiswerk niet maken en slechts gebrekkig nakijken. En dat terwijl je opdrachten vaak ook heel belangrijk zijn voor je studie! Als er van je verwacht wordt dat je thuis je opdrachten nakijkt en dat wel een keer doet, doe het dan ook. Je hebt namelijk niks aan niet-nagekeken opdrachten waarvan je denkt dat je ze goed hebt, maar daar in werkelijkheid weinig van terecht komt.

 

 

Thuis leren

Thuis moet je ook aan de slag met je toetsstof. Als je het moeilijk vind om te beginnen, staan hieronder een paar tips die je kunnen helpen.

  • Begin zo snel mogelijk: Hoe langer je het uitstelt, hoe moeilijker het wordt. Eet en drink wel eerst wat, maar ga daarna het liefst zo snel mogelijk aan je werk. Op die manier heb je het sneller gehad en kan je ook eerder tv-kijken, computeren, etc.
  • Zoek een rustige plek op: Er zijn maar weinig mensen die kunnen studeren in een ruimte waar de rest van het gezin zich ook bevind. Als je van jezelf weet dat je je wat moeilijker kan concentreren op één ding, maak het dan niet moeilijker voor jezelf en ga op je kamer zitten, of op een andere rustige plek. Zo heb je minder afleiding en verleiding om wat anders te gaan doen.
  • Werk op een goede werkplek: Huiswerk maken doe je niet half liggend, half zittend op het voeteneind van je bed met een wiskundeboek op je buik, maar achter een bureau, of aan een tafel. Zit op een stevige stoel waarin je niet te makkelijk wegzakt, zorg voor een stevige ondergrond (zo zijn je grafieken ook een stuk mooier!) en zorg voor een opgeruimde werkomgeving.
  • Vermijd achtergrondgeluiden: Je kan niets aan je 8-jarige broertje doen die luidkeels op de Playstation zit, maar wel kan je een cd op de achtergrond vermijden. Zet elk elektronisch apparaat uit in je kamer. Muziek is handig om aan te zetten als je opdrachten moet maken en graag ergens naar luistert, maar bij leerwerk is het makkelijker om niets te hoeven horen.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb