How to: een muziekstuk leren

 

How to: een muziekstuk leren (piano)

Gepubliceerd op: 10 september 2012

 

Kies een muziekstuk van jouw niveau

Wanneer je een liedje gaat uitkiezen, let er dan op dat dat er eentje is van je eigen niveau. Natuurlijk is het geweldig als je heel gemotiveerd een boek met de mooiste stukken van Bach in de muziekwinkel koopt, maar het gaat je nog heel wat frustratie opleveren als je met dat zelfde enthousiasme probeert de eerste regel te spelen. Let er ook op dat je niet alleen let op de noten bij het beoordelen van de moeilijkheid, maar ook op eventuele kruizen, mollen, etc. Ook het ritme is belangrijk, een liedje met wisselende snelheid en eenvoudige noten kan soms moeilijker zijn dan een lied met hogere en lagere noten maar met een eenzijdig tempo. 


Speel muziek die je leuk vind

Als je een liedje gaat leren die in een single van een artiest is gebruikt, kies dan een liedje dat je leuk vind om te luisteren en dat ook goed klinkt. Er zijn bepaalde liedjes die in de clip bijzonder lekker luisteren, maar op de piano al snel een oudbollig effect over zich heen krijgen. Mooie piano solo's kan je bijvoorbeeld vinden bij artiesten zoals Adele (wel bijzonder moeilijk), Alicia Keys en Birdy. 

 

Neem er de tijd voor

Als je weinig tijd hebt, maak dan tijd. Er is vast wel een gaatje in je dag waarin je aan je piano capaciteiten kan werken. Denk bijvoorbeeld aan 's avonds, wanneer je normaal toch alleen maar naar slappe series kijkt. Of in het weekend, op een luie zondag. Het is goed om bij te blijven, want als je goed bent bijgebleven met piano spelen, is het makkelijker om nieuwe muziek te leren.

Onthoud ten allen tijde dat de gedachte 'nog even dat liedje oefenen' nooit in je op mag komen. Een piano liedje leer je nooit 'even', tenzij het liedje onder jouw niveau is. Een muziekstuk oefenen kost tijd, moeite, geld, maar uiteindelijk heb je een geweldig resultaat. Vergeet niet dat er genoeg plezier valt te beleven aan het leren. Als dat niet voor jouw geld, zie dan af van je pianolessen. 


Verwacht niet teveel van jezelf

Hoe geweldig je ook kan spelen, wordt niet boos als iets een keer niet lukt. Zelfs de allergrootsten hebben weleens moeite met een bepaalde noot. Leer jezelf om je fouten te accepteren en aan je zwaktes te werken. Hier heb je niet alleen bij pianospelen baat bij.

 

​Leer het stuk in delen

Wanneer je overmoedig begint met het hele stuk in één keer leren, zal je al snel merken dat je vastloopt. Ten eerste, de meeste mensen kunnen niet zoveel tegelijk multitasken (ritme, noten, tonen, kruizen, etc.) en bovendien zie je dan een hoop dingen over het hoofd. Verdeel je stuk in een paar delen waarin je het gaat oefenen. Dat kan bijvoorbeeld zo:

  1. Focus je op 1 regel
  2. Speel niet meteen met beide handen, maar begin met rechts (of links)
  3. Wanneer dat lukt, probeer je om het juiste ritme te spelen
  4. Daarna kan je steeds een regel erbij oefenen.

 

​Zoek hulp als één bepaald ding niet lukt

Het is natuurlijk vervelend als je blijft steken bij een bepaalde noot. Vraag hulp aan je pianoleraar, vrienden, familie, etc. die piano spelen. Op internet kan je ook zoeken naar specifieke uitleg. Geef niet op, maar blijf oefenen en probeer uit te vinden op je gehoor welke noot het beste zou klinken.

 

Heb plezier in het spelen

Tenslotte is het belangrijk dat je lol hebt. Pianospelen moet een hobby voor je zijn, en geen verplichte bezigheid. Als je het leuk vind om piano te spelen en leergierig bent aangelegd, zal je het geen probleem vinden om je een paar weken te focussen op één nummer. Uiteindelijk zal je hem kunnen, al kost het wat tijd. En als dat eindelijk zover is, vergeet dan natuurlijk niet om hem aan iedereen te laten horen!

 

Extra: dit artikel is al eens gepubliceerd op een andere site, Plazilla.com. Het is door mijzelf geschreven en hier voor de tweede keer geplaatst.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb