How to: een enge film kijken

 

How to: een enge film kijken

Gepubliceerd op: 9 september 2012

 

Niet iedereen kan ertegen

Niet alle mensen kunnen zonder een spier te vertrekken kijken naar een gruwelijke martelscène. Wees dus absoluut niet beschaamd als je tot de conclusie komt dat jij tot die groep behoort die gaat gillen, wegkijkt of niet meer goed slaapt tijdens of na het kijken van zo'n film. 


Wat doe je normaal?

Hoe reageer je normaal op zo'n scène? Je kan namelijk verschillende reacties hebben die allemaal wat anders zeggen. Wegkijken is bijvoorbeeld een typische "ontwijk-methode". Omdat je de beelden niet ziet, hebben ze veel minder impact. Andere mensen schakelen doen dat met het geluid, in plaats van het beeld. Als je namelijk geen onheilspellende muziek of angstaanjagend gegil hoort, is het ook al stukken minder eng.

Als je wel blijft kijken, zit je helemaal in de film. Als de spanning goed is opgebouwd, volgt er geen anticlimax maar wordt je helemaal meegetrokken met de hoofdpersoon. Bij schrikmomenten is de tijd van het schrikken te kort om het geluid uit te doen of weg te kijken, maar je schrikt wel. Op zo'n moment gillen is dus eigenlijk heel logisch.

Mensen die nachtmerries krijgen of juist niet in slaap durven/kunnen (te) vallen, zitten ook helemaal in de film. Het probleem bij hen is, dat ze hun realiteitszin tijdelijk zijn verloren. Koelbloedig naar een afschuwelijke moord kijken is moeilijk, maar je moet altijd in je achterhoofd houden dat het nep is.

 

Wat kan je wel doen?

  • Onthoud dat de beelden niet echt zijn. Dit is moeilijk bij een op waarheid gebaseerde film, of een documentaire, maar het is wel belangrijk. Als je je makkelijk laat meeslepen in een verhaal, is het soms moeilijk om dit te onthouden. 
  • Wegkijken heeft geen zin. Als je wegkijkt, hoor je het geluid wel. Op dat moment kunnen je hersenen allerlei beelden vormen, die misschien wel enger zijn dan de echte scène. Op die manier vergroot je alleen je angst. Als je minder spanning wil, kan je ook het geluid uitzetten.
  • Durf de film uit te zetten. Vaak gebeurt het dat als je een enge film kijkt, je deels een afschuw voelt voor de smerige beelden, maar tegelijkertijd een vreemde fascinatie hebt voor al het bloed en gruwelen. Als voor je gevoel het te ver gaat, aarzel dan niet om de film stop te zetten. Je bespaart jezelf er een hoop mee, en er zijn altijd genoeg andere dingen om te kijken. 

 

Echt enge films voorkomen?

Er zijn manieren! Natuurlijk verschilt de betekenis van het begrip 'enge film' voor iedereen, maar hier staan een paar punten verzameld die extra spanning toevoegen.

  • Realistische films. Veel mensen hebben weinig moeite met een film over een-ogige zombies die een fictief eiland uitmoorden, maar als het om een seriemoordenaar gaat die onschuldig, thuiszittende families aanvalt, wordt het ineens een stuk enger. Als je hier niet goed tegen kan, vermijd dan films die gebeurtenissen bevatten die in het echte leven ook kunnen gebeuren. 
  • De kijkwijzer volgen. Hoewel de kijkwijzer niet alles zegt (een film die voor 16+ is omdat er veel- niet schokkend- geweld in voorkomt, kan heel goed helemaal niet eng zijn) is het soms een handig hulpmiddel. Het zegt meestal niet veel over hoe eng de film is, maar geeft wel goed aan wanneer een film dat absoluut niet is. 
  • Lees recensies. Goede recensenten (te vinden in kranten, film-tijdschriften, websites) kunnen heel goed een film beschrijven met hun eigen mening, zonder dat het einde beschreven wordt. Je kan er niet helemaal op af gaan, maar als zij (die er verstand van hebben) meldden dat de film bloedstollend spannend was, weet jij dat die niet geschikt voor jou is om te kijiken.