Koken

 

Wat staat hier precies?

 Hier vind je allerlei praktische informatie over koken. Recepten, tips, bereiding van bepaalde gerechten, etc. Lees snel verder om het eerste artikel in deze categorie te zien!

 Hieronder staat een voorbeeld van een artikel wat je in deze categorie kan vinden.

 

How to: bowl maken

Gepubliceerd op: 13 september 2012

 

Welk fruit doe je in je bowl?

Het maakt niet echt uit wat voor fruit je in je bowl doet, omdat veel fruit prima bij elkaar gegeten kan worden, maar er zijn wel een paar tips die je kunnen helpen bij het kiezen.

  • Voor de vitaminen is het goed om manderijn, mango, passievrucht, abrikoos, kiwi, sinaasappel en aardbei, citrusfruit of bessen in je bowl te doen. Die fruitsoorten zorgen namelijk voor een grote hoeveelheid vitamine A en C. 
  • Fruiteters die graag op gewicht willen blijven of afvallen, kunnen het beste de volgende fruitsoorten vermijden: kersen, bananen en mango's. Deze fruitsoorten hebben veel calorieën. 
  • Je kan zelf ook een speciale selectie van het fruit in je bowl maken. Dat kan op kleur (geeft een mooi effect in een transparante schaal), afkomst (bijvoorbeeld alleen fruit uit Zuid-Amerika, alleen binnenlands fruit), soort (alleen citrusvruchten, zacht fruit, etc.).

 

Welk sap gebruik je?

De meeste mensen gebruiken bij hun bowl een soort vruchtensap. Het meest gebruikt zijn appelsap, vruchtensap of frisdrank met vruchtensmaak (zoals Dubbelfris). Je kan natuurlijk ook alcohol gebruiken (bier, wijn). 

Als je vind dat het sap wat je toevoegt, teveel smaak met zich meebrengt, kan je de hoeveelheid van het sap ook verminderen en als aanvulling water bij je bowl doen. Meestal proef je het sap amper, omdat het fruit ook zijn eigen smaak afgeeft en het sap deels opneemt.

 

Het fruit bereiden

  1. Als eerste was je het fruit. Doe dit bij al het fruit! Het is belangrijk, omdat je op die manier allerlei viezigheid verwijderd. Vruchten die veel water opnemen, kunnen beter niet van hun tak gescheiden worden voor het wassen, omdat ze anders opzwellen van het water.
  2. Vul de schaal met het sap wat je wil gebruiken. Als je veel fruit toevoegt, is het handig om ook veel vocht in te schenken. Op die manier voorkom je dat het fruit uitdroogt.
  3. Vervolgens snijd je het fruit. Aardbeien kunnen ontdaan worden van hun kroontje en kunnen daarna in de bowl. Het scheelt niet veel in smaak, maar als je het beter vindt, kan je ook het wit/grijze rondje in het midden van de bovenkant van de aardbei wegsnijden. Besjes, frambozen, druiven, etc. kunnen na het wassen gewoon in de schaal. Fruit als nectarines snijden is lastiger om de grote pit in het midden, maar meestal is het best mogelijk om stukjes te snijden. Appels kunnen alleen ontdaan worden van hun klokhuis, evenals peren, waarbij ook alleen de pitten verwijderd hoeven te worden.
  4. Schillen of niet? Dat heeft te maken met je eigen voorkeur. De schil hoeft niet verwijderd te worden met betrekking tot bestrijdingsmiddelen, omdat die meestal al wegspoelen bij het wassen. Bovendien is het gezonder omdat er een hoop goede stoffen in de schil zit. 
  5. Beurse plekken of schimmel? Beschimmeld fruit is niet geschikt voor consumptie en dient weggegooid te worden. Schimmel kan zich ontzettend snel verspreiden en is niet altijd op te merken. Controleer het fruit altijd op schimmel! Beurse plekken kunnen goed weggesneden worden, maar als ze te groot zijn (groter dan de helft van de vrucht) blijft er relatief weinig over om te eten, en kan de vrucht weggegooid worden. 

 

Klaar? Wat dan?

Aangenomen dat je je bowl een paar uur voor de start van je feest klaar hebt, is het handig om je bowl in de koelkast te zetten. Dan blijft het fruit goed vers en koel. Bedek de schaal met een bord of ander voorwerp. 

 

Hoe serveer je bowl?

  • In een schaal met daarnaast glazen/bakjes met daarnaast vorken/lepels. Het maakt niet veel verschil of je glazen of bakjes gebruikt, maar de keus tussen vorken en lepels is wel belangrijk. Gebruik je overwegend zacht fruit (aardbeien, bessen, etc.) dan is een lepel een goede keus. Heb je ook druiven, appel, en ander harde fruitsoorten toegevoegd, dan is een vork handiger om te gebruiken.
  • In een karaf met daarnaast glazen en vorken/lepels. Je kan een gewone waterkan gebruiken om de bowl in te serveren. Vervolgens kunnen je gasten de bowl in de glazen gieten en het opeten.
  • In glazen met vorken/lepels. Je kan het je bezoek ook makkelijk maken en je bowl al in de glazen doen. Op deze manier voorkom je dat vissers hun favoriete fruitsoorten uit je bowl vissen. Het kost wel meer glazen, omdat op deze manier niet twee keer hetzelfde glas gebruikt kan worden.