How to: een boek kiezen

 

How to: een boek kiezen

Gepubliceerd op: donderdag 6 september

 

 

Bedenk wat je precies wilt

Je kan geen boek vinden zonder een bepaalde verwachting of hoop te hebben bij een boek. Ben je op zoek naar een spannend, ontroerend, grappig of eng boek, of naar een combinatie van de genoemde begrippen? Je kan het volgende lijstje gebruiken om te bepalen wat je wil, als je daar moeite mee hebt:

  • Wat wil je graag lezen? Wil je een boek om voor je plezier te lezen, een boek om je in vast te bijten of een boek om over na te denken? Er zijn heel veel verschillende boeken, en ook boeken binnen een bepaald genre kunnen heel verschillend zijn. 
  • Wat heb je eerder gelezen wat je leuk vond? Kan je je een boek herinneren wat je echt leuk vond, en wat je absoluut zou bestempelen als "een van de leukste boeken die je ooit hebt gelezen"? Dan is het misschien een goede keus om de schrijver ervan te overwegen. Het is niet altijd zo dat een ander boek van die schrijver ook jou intereseert, maar het is een poging waard.
  • Ken je schrijvers die je interesseren? Heb je weleens gehoord van iemand die iets heeft geschreven, en ben je daar eigenlijk wel benieuwd naar? Dan kan je ook gewoon die naam opzoeken in de database van de bibliotheek, en kijken of diegene wat interessants heeft geschreven.
  • Heb je absolute afraders? Als je een schrijver of een titel weet die je absoluut saai, stom of slecht geschreven vond, is het verstandig om die te vermijden. Het is goed om te weten wat je niet wilt, omdat dat je helpt bij je selectie.

 

Een boek gevonden: wat nu?

Wat zijn punten waar je naar kan kijken om te ontdekken of je een leuk boek te pakken hebt? Hieronder staan een paar suggesties:

  • De titel: Als het boek een aansprekende, originele, mooie, mysterieuze titel heeft, spreekt het je meestal gelijk aan. Natuurlijk is een verhaal meer dan de titel, maar het is wel een belangrijk onderdeel ervan. Is de titel wat jij verwacht bij het genre en bij de uitstraling van een boek? Boeit het en maakt het je nieuwsgierig? Of past het absoluut niet bij je verwachtingen en vind je het slechtgekozen?
  • De voorkant: In de thriller-wereld lijkt het bijna een must te worden om een zo simplistische voorkant te maken, met alleen één of twee onderwerpen, als een gezicht tegenover een zwarte achtergrond, of een overduidelijk dood persoon. Als je erg op zoek bent naar een boek in een bepaalde stijl, kan het helpen om de voorkanten te vergelijken, als ze op elkaar lijken, is de kans groter dat ook de schrijfstijl overeen komt.
  • De samenvatting: De samenvatting op de kaft is vaak ook heel belangrijk. Wordt de helft van het verhaal al verteld, of tast je nog steeds in het duister? Sommige mensen vinden het fijn om een houvast te hebben voor het verhaal te lezen, anderen vinden het leuker om het gaandeweg te ontdekken. Vind uit hoe het bij jou werkt, en het kan je helpen een mening te vormen over een boek.
  • De eerste zinnen: Het begin is cruciaal bij een verhaal. Als de beginzinnen niet genoeg boeien, doet dat de rest van het verhaal teniet. Er zijn verschillende beginzinnen. Je hebt het "voorstelrondje", met daarin beschrijvingen van de personages, het kan voorkomen dat je in het verhaal "valt" zonder te weten wat er gebeurt, of dat het verhaal een langzame start heeft en je er helemaal in kan komen. Het is aan jou wat je fijn vind.
  • Het lettertype: Sommige mensen beweren stellig dat er een hele psychologie achter schuil gaat, anderen maakt het niets uit. Er zijn wel een paar algemene regels die op veel boeken van toepassing zijn: heb je een fantasyboek in je handen met een op Times New Roman-lijkend lettertype in je hand met maximale lettergrootte 10? Dan gaat het waarschijnlijk om een saai, onbegrijpbaar verhaal. Thriller-schrijvers gebruiken ook vaak Times New Roman, in dat geval gaat het om een snelle, flitsende schrijfstijl. Meer literaire thriller-schrijvers gebruiken vaak een ander lettertype, zoals Perpetua.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb